Wie liever geen CV wenst te installeren, kan altijd terecht bij een elektrische verwarming. Deze zijn voorzien met een geregeld verwarmingselement, verwarmingsvloeistof en een regelunit. Via elektrische weerstand wekt de elektrische stroom warmte op. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van nichroom, een chroomnikkel-legering dat een smeltpunt van 1400°C heeft. Bij renovatieprojecten is dit veruit de goedkoopste optie in vergelijking met een klassieke CV. In feite hoef je de installatie gewoon aan te sluiten op het elektriciteitsnet en klaar is kees. Maar is dat alles?

Regelbaar

Elektrische verwarming is vooral interessant voor kleinere woningen of stacaravans die geen uitgebreid verwarmingsnetwerk van buizen nodig hebben. Een groot voordeel is dat elektrische verwarming gemakkelijk regelbaar is, waardoor je meer gericht kan verwarmen en op die manier ook bewuster omgaat met je energieverbruik. Zo kunnen oplaadsturingen de temperatuur automatisch bijregelen op basis van de buitentemperatuur en de restwarmte van de vloeistof in de radiatoren zelf. Er bestaat zelfs een groepstuurtoestel dat verschillende andere regelaars aanstuurt. Hierdoor is het mogelijk om de temperatuur per kamer perfect af te stellen naar de gewenste temperatuur, zonder dat je regelmatig de radiatoren moet op- of afzetten om de temperatuur dragelijk te maken.

Design

Op de markt zijn er vele verschillende soorten radiatoren beschikbaar, die op maat gemaakt zijn zodat ze perfect in je keukenblok, badkamer of leefruimte kunnen geplaatst worden. Omdat hogerendementsketels bij een CV een lagere temperatuur leveren, waardoor de stookkosten aanzienlijk dalen, zijn grotere radiatoren nodig om dezelfde warmtecapaciteit te bereiken. Hierdoor is de compacte elektrische designradiator een interessant alternatief. Dit zorgt ook voor een efficiënter ruimtegebruik en een flexibele installatie. Bij een nieuwe indeling van de kamer moet je gewoon de elektrische radiator elders ophangen. Bij een klassieke verwarmingsradiator is het noodzakelijk om muren deels uit te breken om opnieuw aansluiting te vinden op het waternetwerk.

Nachttarief

De stijgende elektriciteitsprijzen zijn minder belovend, maar er bestaan ook elektrische verwarmingselementen die gebruik maken van het nachttarief om warmte op te slaan in keramisch materiaal en deze overdag afgeven. Het nadeel hiervan is wel dat er een significant rendementsverlies bestaat ’s nachts.

Warmtepomp

Een van de meest succesvolle toepassingen van elektrische verwarming is de warmtepomp, die de energiekost van een huishouden aanzienlijk kan beperken. Deze onttrekt warmte uit lucht, water of aarde, naargelang het soort warmtepomp, en distribueert deze naar de muren of de vloer. Vooral voor nieuwbouwprojecten is dit een interessante optie, aangezien dit, in tegenstelling tot gewone elektrische radiatoren, wel een grote investeringskost is.