Het is alom bekend dat wie zijn huis op een correcte manier isoleert niet alleen een hoop geld uitspaart, maar tegelijkertijd zorgt voor meer wooncomfort. Wie aan isolatie denkt, denkt vaak meteen aan isolatieplaten. Dat is dan ook één van de bekendste vormen van isolatie. Je kan ze vinden in een heleboel formaten, vormen en materialen met elk hun eigen voor- en nadelen.

Soorten isolatieplaten

Eens je besloten hebt dat je isolatieplaten wil gebruiken om je huis te isoleren, is het belangrijk stil te staan bij het materiaal waaruit die isolatieplaten gemaakt zijn.

PUR-isolatieplaten

Eén van de meest efficiënte materialen om te isoleren is polyurethaan (PUR). Dat vind je terug in de vorm van schuim of isolatieplaten. De platen isoleren doorgaans beter dan het schuim. Omdat die echter minder flexibel zijn, wordt er vaak geïsoleerd met een combinatie van beide. Het schuim wordt in dat geval gebruikt om voegen en spleten die eventueel niet geïsoleerd zijn dicht te maken. Isolatieplaten uit polyurethaan kan je gebruiken voor het isoleren van daken – zowel platte als hellende -, spouwmuren en vloeren.

Glas- of rotswolplaten

Platen uit glas- of rotswol zijn erg soepel en daardoor handig bij het isoleren van ongelijkmatige ondergronden. Glaswol is een minerale wol bestaande uit mergel, gerecycleerd glas, soda en siliciumzand. Het bestaat voor 99 procent uit lucht en is een geweldig isolatiemateriaal. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij het isoleren van daken. Rotswol wordt dan weer gemaakt uit een vulkanisch gesteente dat gesmolten wordt en dan gesponnen wordt tot een wolpakket. Vervolgens wordt dat gebonden met hars en olie en waterafstotend gemaakt. Isolatieplaten uit rotswol zijn milieuvriendelijker en hebben bovendien betere akoestische waarden.

Polystyreenplaten

PR-isolatieplaten of platen gemaakt uit polystyreen kennen we doorgaans als materiaal om huishoudtoestellen te beschermen. Er zijn twee soorten polystyreen; geëxpandeerd polystyreen of EPX en geëxtrudeerd polystyreen of XPS. De eerste soort wordt vaak gebruikt voor isolatiemateriaal in piepschuim, de tweede zie je meestal als basis van isolatieplaten. Het gaat dan om een blauwe harde schuimplaat die je zowel kan gebruiken voor het isoleren van vloeren als voor het isoleren van een gevel.

Voordelen van isolatieplaten

isolatieplatenEen van de grootste voordelen van isolatieplaten is dat ze een lage lambdawaarde hebben. Die waarde geeft aan hoeveel warmte er per meter en per graad Kelvin door het isolatiemateriaal gaat. Dat betekent dat hoe lager de lambdawaarde is, hoe beter het materiaal isoleert. De hoge en dus slechte lambdawaarde van bepaalde materialen kan je compenseren door het materiaal dikker aan te brengen. Dat is met andere worden helemaal niet nodig bij isolatieplaten. Op die manier kan je dunne isolatieplaten gebruiken en kan je bijvoorbeeld de vloeropbouw lager maken.

Doordat het gaat om samengeperst materiaal, hebben isolatieplaten ook een hogere drukvastheid. Een groot voordeel daarvan is de stevigheid van het materiaal, wat zeer belangrijk is bij het plaatsen van bijvoorbeeld vloerisolatie. Niemand wil immers plots door zijn vloer zakken.
Isolatieplaten zijn bovendien uiterst makkelijk en snel te plaatsen. Dat is natuurlijk deels afhankelijk van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, maar doorgaans zijn ze eenvoudig op maat te snijden en makkelijk te plaatsen. Zo kan je veel netter werken dan met bijvoorbeeld spuitbussen.

Nadelen van isolatieplaten

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het grootste nadeel van isolatieplaten is waarschijnlijk het risico op kieren en naden die koude nog steeds kunnen doorlaten. Platen passen immers niet altijd perfect en zo ontstaan er kleine ruimtes die ongeïsoleerd blijven. Zoals reeds vermeld is een mogelijke oplossing voor dat probleem het opvullen van eventuele spleten met PUR in spuitvorm. Isolatieplaten zijn bovendien niet steeds even gemakkelijk te combineren met vloerverwarming, al is dat afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Tenslotte moet je bij het isoleren van een vloer met isolatieplaten steeds een uitvullingslaag voorzien voor de leidingen.