Omdat energie een belangrijke kostenvreter is bij de maandelijkse afrekeningen is het normaal dat je wil weten hoe je op voorhand kan berekenen wat je gaat verbruiken. De energieprijzen gaan omhoog en het is niet alleen voldoende om duurzame apparaten te kopen. Bewust energieverbruik is het sleutelwoord: meer actief je eigen energieverbruik onder de loep nemen met een kritische blik. Door te weten hoeveel kilowatt je verbruikt kan je meer gericht stappen ondernemen om die energiefactuur te verzachten.

Wat met KwH?

Energie wordt uitgedrukt in kilowattuur. Dat is dus duizend Watt per uur. Zo verbruikt een toestel van 500W op een uur tijd 0.5 KwH (Kilowattuur). Op basis van deze gegevens kan je via een eenvoudige optelsom het verbruik weten van ieder apparaat. Dit doe je door de KwH te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je het apparaat gebruikt. De marktprijs per KwH bedroeg in 2011 voor België ongeveer 15 eurocent zonder BTW. Als je weet dat een gemiddeld gezin ongeveer 3.300 KwH per jaar verbruikt, komt dit neer op 500 euro per huishouden waarop nog eens belastingen moeten worden berekend. De prijs van KwH bevat de kost om de energie op te wekken, maar wordt ook beïnvloed door de service en stroomtransport van de leverancier.

Door je kilowattuurverbruik goed bij te houden kan je een lijst opmaken van de duurste energievreters binnenhuis. Zo is het niet zo dat de energievreters noodzakelijk de minst duurzame modellen zijn. Een gewone lamp van 100 Watt die maar een half uur aan staat verbruikt immers nog altijd minder dan een spaarlamp van 15 Watt die een halve dag aan staat. Maar daarbij moet wel de bedenking worden gemaakt dat deze spaarlamp toch nog beter is dan de “gewone” lamp, want deze zou op een halve dag tijd een veelvoud aan KwH kosten.

Prijsvergelijking

Een prijsvergelijking tussen de leveranciers is ook lonend, want er zijn verschillen in de prijzen per kilowattuur. Vaak worden maandelijkse betalingspakketten aangeboden die voor iedere situatie interessant is. Zo zijn er variabele, semi-vaste en vaste abonnementen. Ook zijn er kortingen op groene stroom, krijg je gratis KwH onder bepaalde voorwaarden en kan je je eigen energiefactuur beïnvloeden door zelf energie op te wekken of uit te sparen via bijvoorbeeld warmterecuperatie. Op zich verandert dit de prijs per kilowattuur niet, want die ligt meestal vast, maar verbruik je minder KwH en is de energiefactuur lager.

Enkel KwH betalen? Toch niet.

Op iedere energiefactuur worden verschillende kosten verrekend, dus je moet niet enkel rekening houden met de KwH op het einde van de maand. De kilowattuurprijs wordt vrij bepaald door de leverancier, alsook mogelijke bijdrages voor groenestroomcertificaten en het jaarlijkse abonnement. De nettarieven van iedere leverancier moet worden goedgekeurd door het CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) die voor iedere leverancier hetzelfde zijn en worden bepaald door de netbeheerder (de “Intercommunale”). Deze moeten het transport en de distributie van de aangeleverde energie dekken.