Mazout is de benaming van stookolie voor huishoudelijk gebruik. Prijzen van mazout hangen van verschillende factoren af. Een ander woord voor mazout is dan ook huisbrandolie. Het wordt vooral in België en Luxemburg gebruikt voor de verwarmingsinstallatie van woningen. Maar liefst 43 procent van de Belgische en Luxemburgse huishoudens gebruikt mazout.

De prijzen van mazout kunnen erg variëren. Dat komt omdat de prijs van mazout nauw samenhangt met de prijs voor een vat ruwe olie. Mazout is namelijk een aardolieproduct. De prijs hangt echter niet enkel af van de prijs van die ruwe olie. Voordat de olie bij de particulier komt, legt de olie een weg af langs raffinaderijen en oliemaatschappijen die er ook graag wat aan willen verdienen. De overheid heft er nog wat belasting over en dit zorgt uiteindelijk voor de prijs die de klant betaalt voor de mazout.

Natuurlijk brengt het voor olieraffinaderijen en oliemaatschappijen kosten met zich mee om de huisbrandolie bij de consument te brengen. De mazoutprijs bestaat niet alleen uit de prijs voor de olie, maar ook uit kosten voor het transport van de brandstof, administratieve kosten en kosten voor het personeel die het product leveren. Mazout levert hiermee dus echt niet veel winst op voor de bedrijven.

De wereldwijde vraag naar ruwe olie heeft ook invloed op de prijsstijging van mazout. Hoewel de vraag groot is naar mazout, wordt er nauwelijks meer van geproduceerd. Het gevolg hiervan is dat de prijs stijgt. Marktleider voor de levering van mazout is Esso. Zij brengen mazout op de markt onder de naam Esso Mazout Plus en Esso Optiplus. Esso Mazout Plus is speciaal geschikt voor de winter. Deze olie kan niet bevriezen. Optiplus heeft een additief dat de kwaliteit van de huisbrandolie sterk verbetert. De roetafzetting in de verwarminginstallatie is aanzienlijk minder, waardoor de warmte beter wordt overgedragen.