Er zijn veel verschillende warmwaterinstallaties. Je kunt kiezen uit conventionele warmwatertoestellen, of energiezuinige warmwaterinstallaties. Er zijn gasgestookte boilers en elektrisch gestookte boilers. Wie streeft naar een laag energie- en watergebruik, kiest voor een hoog rendement. De keuze valt dan al snel op een HR ketel. Deze ketel gebruikt aardgas en elektriciteit op een zeer efficiënte manier. Je kunt er van uitgaan dat je met een HR ketel ten opzichte van een conventionele CV ketel al flink wat bezuinigt op de energiekosten.

Energiebesparing is goed voor je portemonnee en het milieu. Duurzame energie kun je halen uit zonlicht, de warmte uit de bodem, wind (lucht) en afvalwater. Voordat je hierin investeert, is het raadzaam te berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Kies altijd een warmtetoestel dat past bij je warmwater behoefte.

Een combinatie van een zonneboiler of een warmtepomp of douche installatie die warmte terugwint uit afvoerwater met en HR ketel biedt het hoogste rendement en is het meest energiezuinig op het gebied van warmwaterinstallaties. Ander prima alternatieven zijn HR107 combiketels en geisers met Gaskeur HR warm water (ww) en schone verbranding (sv).

Laat de warmwaterinstallatie jaarlijks controleren. Jaarlijks onderhoud verhoogt de (brand)veiligheid van de installatie. Eventuele problemen kunnen direct worden opgelost of worden voorkomen. Hiermee bespaar je weer op onverwachte reparatiekosten. Jaarlijks onderhoud verlengt de levensduur van de installatie. Omdat de installatie tijdens een onderhoudsbeurt weer optimaal wordt afgesteld, realiseert de controle een hoger rendement.

Gebruik van warmwaterinstallaties

De warmwaterinstallatie wordt het meest gebruikt als centrale verwarming. Door een circulatiepomp wordt het water gecirculeerd in een gesloten systeem waarin de ketel, de radiatoren, de convectoren en een expansievat met elkaar verbonden zijn door middel van leidingen.

Voordelen:

  • Als er voldoende ketelcapaciteit is, kan een hele huis snel verwarmd worden.

Nadelen:

  • Als de leidingen door plaatsen waar niet verwarmd moet worden zoals onder vloeren lopen, dan kan daar een groot warmteverlies zijn.
  • Er kunnen lekkages en verstoppingen optreden in de leiding en radiatoren.

Om dit probleem op te lossen kan men de leidingen isoleren. Men moet ook de installatie regelmatig controleren of er geen water tekort is in het circuit.

Warmtebron voor een centrale verwarmingsinstallatie met warm water kan een staande ketel of een wandketel hebben. Het kan ook aangesloten zijn op een moederhaard, deze lijkt op een gewone gas- of oliehaard die meestal in de living geplaatst wordt. In de haard is een warmtewisselaar geïnstalleerd zodat het water gepompt wordt die daarna naar de vertrekken in het huis geleid wordt. Een moederhaard kan als nadeel hebben dat als er op een bepaalde plaatst meer warmte gevraagd wordt. Zo kan het in een andere ruimte die geen warmte nodig heeft, snel warm worden.