Er zijn verschillende mogelijkheden om een zwembad in je achtertuin of binnenhuis te verwarmen. De beste keuze hangt van een aantal factoren af, zoals de ligging, de afmetingen van het zwembad, de omgevingstemperatuur en de gewenste watertemperatuur. De capaciteit van het verwarmingstoestel hangt daarbij ook af van de snelheid waarmee je het zwembad verwarmd wilt hebben en het gewenste verbruik om dit te bereiken.

Dankzij de warmtewisselaar wordt het water op een korte tijd verwarmd. Dit doet men aan de hand van een cv ketel. De warmtewisselaar werkt met twee hydraulische trajecten op het tegenstroom principe. De verwarmingsketel levert in het eerste traject verwarmd water uit de verwarmingsketel. Bij het tweede traject zorgt de tegenstroom ervoor dat het water verwarmd wordt. Een warmtewisselaar kan worden aangesloten op de centrale verwarming installatie. Daarnaast kan de aansluiting ook gebeuren op gas, een warmtepomp, elektriciteit of zonnecollectoren. De aanschaf van een warmtepomp is een stuk duurder dan een cv ketel, maar uiteindelijk is de warmtepomp energiezuiniger en beter voor het milieu. Zonnecollectoren zijn in principe niet zo duur in de aanschaf, maar er moet wel voldoende zonlicht aanwezig zijn. Je kunt om de kosten toch enigszins te besparen ook kiezen voor een combinatie van een cv ketel en zonnecollectoren.

Een manier om energie te besparen op zwembadverwarming is het afdekken van het zwembad met solarafdekking. Deze afdekking bestaat uit lamellen die de warmte van de zon afgeven aan het water. De aanschaf van solarafdekking is een eenmalige investering van gemiddeld 1000 euro (afhangende van het formaat van het zwembad).